Privacy Officer

Privacy Specialist

Wat is een (Interim) Privacy Officer?

Een Privacy Officer is iemand binnen een bedrijf of organisatie (of ingehuurd) die de ondernemer/directie ondersteund bij het voldoen aan de eisen van de AVG.

Wat doet een Privacy Officer?

Een Privacy Officer zorgt ervoor dat elk bedrijf dat moet voldoen aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) er ook aan voldoet. Zijn er bedrijven die niet aan de AVG hoeven te voldoen? Nee en juist daarom hebben alle bedrijven behoefte aan (structurele) ondersteuning op het gebied van de AVG.

De Privacy Officer zorgt voor bewustwording binnen het bedrijf en personeel, door helder en praktisch uit te leggen en te adviseren hoe processen en beleid gevoerd kunnen worden die aan de wetgeving voldoen. Een Privacy Officer adviseert over databescherming en impact assesments. Hij zorgt ervoor dat door directie, management en medewerkers werkzaamheden uitgevoerd worden binnen de kaders van de AVG. Tot slot fungeert hij/zij ook als aanspreekpunt voor de Autoriteit Persoonsgegevens.

Waar zijn de taken van een Privacy Officer belegd?

In de praktijk zien we dat het vaak een probleem is bij wie deze taken moeten worden belegd. Soms komt HR in beeld of een afdeling control. Ook voor deze medewerkers is dit géén dagelijkse praktijk en is het vrij ondoenlijk om dit vakgebied bij te houden. Daarom is het goed om een Privacy Officer in te huren. 

Wil je hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@adviesbureaukoot.nl