Hoe sterk is je wachtwoord

Je wachtwoord is een belangrijke beveiliging van je apparaten, zoals je computer, tablet, en telefoon. Daarnaast beveilig je ook je accounts door een wachtwoord. Denk aan je e-mail, sociale media en je cloud. Goede wachtwoorden beschermen je apparaten en accounts, en zorgen dat alleen jij er gebruik van kan maken. Want je wilt niet dat een vreemde je bankrekening leeghaalt, je klantgegevens kopieert of via je smartphone je Facebook-vrienden een ongepast bericht stuurt. Of dat een hacker je BSN steelt, identiteitsfraude pleegt of je computer blokkeert.
Wat is een sterk wachtwoord?
Internetcriminelen kunnen wachtwoorden van 8 willekeurige kleine letters soms al binnen een paar minuten kraken. Wat zijn de eisen aan wachtwoorden die niet makkelijk te kraken zijn en hoe onthoud je ze? Met een wachtwoord bescherm je persoonlijke en belangrijke gegevens op je computer, tablet en smartphone. Maar ook voor bijvoorbeeld je e-mailaccount, sociale media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, en data in de cloud gebruik je een wachtwoord. Want je wilt voorkomen dat een vreemde je vakantiefoto's bekijkt, je klantgegevens kopieert of via je smartphone je Facebook-vrienden een ongepast bericht stuurt. Of dat een hacker je BSN steelt en identiteitsfraude pleegt.
Sterk wachtwoord: moeilijk te raden of kraken
Het meest gebruikte wachtwoord is 123456 maar ook welkom01. Dat weet elke hacker. Daarom is dit het minst verstandige wachtwoord om te gebruiken. Je loopt namelijk het risico dat een hacker hiermee toegang krijgt tot je persoonlijke bestanden. Kies een sterk wachtwoord.
Je kunt een wachtwoord voor de veiligheid af en toe veranderen, maar het risico bestaat dat je je wachtwoord daardoor minder sterk wordt, bijvoorbeeld als je maar één teken verandert. Het allerbelangrijkst is dat je een sterk wachtwoord kiest.
Een sterk wachtwoord is niet te raden door een hacker en moeilijk te kraken door een computer. Tips:
- Bedenk een wachtwoord zonder voor de hand liggende woorden.
- Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter.
- Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Hanteert de website een maximum aantal wachtwoordkarakters, dan kun je bijvoorbeeld de eerste letters van elk woord instellen als je wachtwoord.
- Gebruik voor elk account een ander wachtwoord, want ook de website waar je je account hebt, kan gehackt worden, en internetcriminelen proberen een gestolen wachtwoord vaak uit op zoveel mogelijk verschillende internetdiensten. Krijgen criminelen één wachtwoord van jou in handen, dan hebben ze niet direct toegang tot al je accounts.
- Wijzig je wachtwoord als iemand (mogelijk) toegang heeft of toegang kan krijgen tot jouw account, bijvoorbeeld als je van anderen hoort dan ze vreemde berichtjes uit jouw naam krijgen. Verander je wachtwoord ook als de dienst waar je het account hebt, te maken heeft met een datalek. Daarmee voorkom je dat degene die toegang heeft gekregen tot de dienst ook jouw accountgegevens kan gebruiken.
- Vind je het best lastig om je wachtwoorden te onthouden, gebruik dan een wachtwoordmanager.
- Bij sommige accounts kun je kiezen voor extra veiligheid met tweestapsverificatie.
Wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.
Je zou kunnen denken dat het gevaarlijk kan zijn omdat meteen al je wachtwoorden zichtbaar zijn als iemand het wachtwoord van je wachtwoordmanager kraakt, maar een aanvaller kan niet met één aanval alle wachtwoorden stelen. Daarin verschilt een wachtwoordmanager van een datalek, waarbij wel in één aanval meer accounts gehackt kunnen worden.
Uiteraard blijft het wel belangrijk een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert ook automatisch een sterk wachtwoord voor je. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, tablet en smartphone.
Een aantal wachtwoordmanagers op een rij:
- 1Password
- KeePass
- iCloud-sleutelhanger
- LastPass
Op de website van de Consumentenbond vind je de uitslag van een test waarin wachtwoordmanagers met elkaar zijn vergelijken.